Je maaltijd ontdooien: zo hou je het gezond
Tips & Tricks 6-02-`25


Maaltijden in de diepvriezer bewaren, allemaal goed en wel, maar hoe ontdooi je ze het best? Om kort door de bocht te gaan: langzaam in de koelkast laten ontdooien is het best. Waarom dat zo is, leggen we meteen uit. Met een beetje theoretische achtergrond.


Waarom invriezen?

Snel iets uit de diepvries halen? Geen probleem – maar doe het op de juiste manier. Zo behoud je de smaak, de voedingsstoffen én vermijd je onnodige risico’s. Gezond eten begint al bij het ontdooien.


In de koelkast

Langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden de kwalijke micro-organismen niet van koude. Geef ze dus geen kans. Bovendien zal je koelkast een beetje minder stroom verbruiken. Dat is mooi meegenomen.

In een waterbadje

Ben je vergeten je voedsel of maaltijd op tijd uit de diepvries te halen? Is het voedsel vacuüm verpakt dan is een waterbadje een prima optie. Gebruik echt koud water, geen lauwwater want dan worden de boosdoeners sneller wakker. Het ontdooien met koud water gaat vrij snel. Een kipfilet bijvoorbeeld in ongeveer 20 minuten ontdooid.

IN DE MICROGOLFOVEN

Eten ontdooien doe je best op een veilige en snelle manier – en dat kan perfect in de microgolfoven. Gebruik daarbij de speciale ontdooistand. Zet je de oven op een te hoge temperatuur, dan loop je het risico dat je eten al begint te garen aan de buitenkant, terwijl het binnenin nog bevroren is. Zo wordt het niet alleen ongelijkmatig warm, maar kunnen ook smaak en textuur verloren gaan.