Zo kom je makkelijk uit bed terwijl de dagen korter worden
Lifestyle 18-10-`23De dagen worden korter, de ochtenden donkerder, en het lijkt steeds moeilijker om dat warme bed te verlaten. We begrijpen het helemaal! Het is verleidelijk om nog even onder de dekens te blijven liggen, maar met een paar eenvoudige tips kun je gemakkelijker uit bed komen en je dag met energie beginnen, zelfs als de zon nog niet is opgekomen.

1. Zorg voor een rustgevende slaapomgeving

Een goede nachtrust begint met een comfortabele slaapomgeving. Investeer in een comfortabel matras en kussens die bij je passen. Houd je slaapkamer koel, donker en stil. Ook de kleur van de muren in je slaapkamer kan je slaapkwaliteit beïnvloeden, en het blijkt dat kalme en lichte kleuren doorgaans gunstiger zijn voor een goede nachtrust. Onderzoek toont aan dat slaapkamers met rustgevende tinten zoals blauw, groen en geel de beste resultaten opleveren.

2. Gebruik een slimme wekker

Slimme wekkers, zoals die met een zonsopkomstsimulatie, kunnen je helpen om op een natuurlijkere en zachtere manier wakker te worden. Deze wekkers bootsen het licht van een zonsopgang na, waardoor je lichaam geleidelijk aan wakker wordt en je niet abrupt uit je slaap wordt gerukt.

3. Sta op dezelfde tijd op 

Probeer een vaste wektijd aan te houden, zelfs in het weekend. Hierdoor raakt je lichaam gewend aan een bepaald slaap-waakritme, wat het gemakkelijker maakt om 's ochtends op te staan. Het kan even wennen zijn, maar na verloop van tijd zul je merken dat je vanzelf op dat tijdstip wakker wordt.

4. start je dag met licht 

Zodra je uit bed komt, zoek dan meteen natuurlijk licht op. Daglicht helpt je lichaam om de productie van melatonine (het slaaphormoon) te verminderen, waardoor je alerter wordt. Ga bijvoorbeeld even naar buiten voor een korte wandeling of open de gordijnen om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten.


5. Beweeg 's morgens

Een korte ochtendtraining kan wonderen doen om je energieker te voelen. Het stimuleert de bloedsomloop en geeft je een fris gevoel. Zelfs een snelle reeks stretchoefeningen kan helpen om je spieren wakker te maken.

6. plan een ochtendroutine die je motiveert

Creëer een ochtendroutine die je echt motiveert. Dit kan een gezond ontbijt zijn, enkele minuten meditatie, of zelfs tijd om een boek te lezen of naar muziek te luisteren. Als je iets hebt om naar uit te kijken in de ochtend, wordt het gemakkelijker om uit bed te stappen.

7. Vermijd snoozen

Snoozen lijkt misschien verleidelijk, maar het kan je vermoeider maken. Telkens wanneer je de wekker opnieuw instelt, val je weer in een nieuwe slaapcyclus, en het kan lastig zijn om daar weer uit te komen. Sta liever meteen op als de wekker gaat.

8. ga op tijd naar bed

Het klinkt simpel, maar veel mensen krijgen niet genoeg slaap omdat ze te laat naar bed gaan. Probeer een vaste bedtijd aan te houden die je genoeg slaapuren geeft, zelfs met de kortere dagen.


Met deze tips in je achterzak, ben je klaar om de kortere dagen te trotseren en met een frisse start aan je dag te beginnen. Het kost misschien wat discipline, maar al snel zul je merken dat het gemakkelijker wordt om uit bed te komen, zelfs als de dagen korter worden. Dus, zet die wekker, laat de ochtenden je niet verslaan, en maak het beste van je dag!