Blinde vink met gratin Dauphinois
Een echte klassieker: sappige blinde vink omhuld in een kruidige jasje, geserveerd met fluweelzachte gratin Dauphinois. De gestoofde wortelstaafjes en zachte sjalot zorgen voor een zoete toets en brengen balans in dit rijke, authentieke gerecht.
De sterren van dit gerecht
Aardappel
Aardappelen zijn een ongelooflijk veelzijdig knolgewas dat wordt gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten over de hele wereld. De aardappel vormt samen met volkoren graanproducten onze basisvoeding en is een gezonde energieleverancier. Het levert niet alleen energie in de vorm van complexe koolhydraten maar ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen.
Rundergehakt
In dit gerecht gebruiken we mager rundergehakt omdat dit soort gehakt het laagste vetgehalte heeft. Wist je dat mager rundergehakt maximaal 15% vet mag bevatten? Door die bewuste keuze creëren we een gezondere variant van verschillende gerechten. Gehakt is bovendien enorm veelzijdig om in gerechten te verwerken. Daarom experimenteren we er volop mee in onze Quiso keuken!
Sjalot
Sjalotten zien eruit als een wat langgerekt ovale, kleine ui. Ze hebben een fijnare smaak dan de gewone ui, maar bij het snijden lopen de tranen ook sneller over je wangen. Sjalotjes zijn makkelijk en veelzijdig: je kunt ze bakken, stoven, smoren, confijten, koken en rauw gebruiken. Wist je trouwens dat ze boordevol vitamines, kalium en vezels zitten? Vitamine B6, is onder andere belangrijk voor de opbouw en afbraak van eiwitten en koolhydraten in je lichaam.
Wortel
De oranje wortel is het resultaat van de teelt in Nederland. En ook Belgen zijn er zot van! Wortelen zijn één van de meest gegeten groenten in ons land. Het zijn echte vitaminebommmetjes waardoor ze supergezond zijn. Door de oranje kleur bevatten ze een grote hoeveelheid bètacaroteen waardoor ze goed zijn voor je ogen. Zo blijf je goed zien, zowel overdag als in het donker.
3 maal koken op een eenvoudige wijze
Uit de oven
- Verwarm de oven voor op 175°C. Vermijd de grillstand.
- Schuif het omhulsel van de verpakking.
- Wil je het gerecht liever wat krokanter? Haal dan eerst de folie eraf.
- Plaats het gerecht in de oven.
- Als het gerecht bevroren is, verwarm je het ongeveer 40 minuten. Wanneer je het gerecht op voorhand ontdooid hebt, duurt het ongeveer 20 minuten. Houd er rekening mee dat de duurtijd afhankelijk is van je oven. Het is dus belangrijk om regelmatig te kijken of het gerecht warm is.
- Dresseer je gerecht op een bord.
- Smullen maar!
Uit de micro
- Schuif het omhulsel van de verpakking.
- Plaats het gerecht in de microgolfoven. We raden aan om het gerecht met de folie in de microgolf te plaatsen. Je mag wel gaatjes prikken zodat de warmte kan ontsnappen.
- Als het gerecht bevroren is, verwarm je het ongeveer 8 minuten op 900W. Wanneer je het gerecht op voorhand ontdooid hebt, duurt het ongeveer 5 minuten.
- Houd er rekening mee dat de duurtijd afhankelijk is van je microgolf en van het aantal wattage dat je instelt. Heb je minder wattage? Zet het gerecht dan ietsje langer in de microgolf. We raden aan om regelmatig te kijken of het gerecht warm is. Je kan halverwege ook best een keer omroeren.
- Dresseer je gerecht op een bord.
- Genieten maar!
In de pan
- Ontdooi het gerecht in de koelkast.
- Verwarm de pan(nen) op een matig vuur.
- Voeg de ingrediënten toe en roer regelmatig om totdat het pruttelt.
- Smakelijk!
Ingrediënten
Gratin Dauphinois (39%): Room (MELK, LACTOSE, gemodificeerd zetmeel, stabilisatoren: E466, E331, E407, emulgator: E471), MELK, aardappel, emmenthaler (MELK, LACTOSE, zout, zuursel, fermenten, stremsel), zeezout, nootmuskaat, zwarte peper, knoflookgranulaat. wortelmix (27%): Wortel, ui, gele wortel, vetstof (plantaardige olie: koolzaad, zonnebloem; boterolie, emulgator: E471, E472c, (MELK), antioxidant: E304, E307, aroma: boter), zeezout, nootmuskaat, zoetstof (maltodextrine, E955), zwarte peper, peterselie, blinde vink (19%): Varkens- en rundvlees, zout, specerijen, dextrose, antioxidanten (E331, E301, E300), peterselie, zonnebloemolie, water, zwarte peper, Sjalottensaus (16%): Water, sjalot (ui), zonnebloemolie, azijn, TARWEbloem (GLUTEN), zeezout, zwarte peper, laurier.