
No waste, veel taste
Je keukenkast zit vol verrassingen. Vooral de houdbaarheidsdatum kan soms even doen schrikken. Toch zijn er heel wat producten met een THT-datum (ten minste houdbaar tot) die eigenlijk bijna nooit slecht worden. Zien ze er nog prima uit? Dan kun je die datum vaak gerust negeren.
Suiker
Suiker blijft eindeloos goed zolang hij luchtdicht verpakt zit. Wordt hij na een tijd hard of klonterig? Leg er even een licht vochtige doek op en zet het potje heel kort in de microgolfoven.
Pasta
Gedroogde pasta bederft bijna niet. Bewaar hem wel in een goed afsluitbare pot en niet in de originele verpakking. Controleer voor het koken of er geen beestjes bijzitten.
Honing
Honing is écht jarenlang houdbaar. Door het lage watergehalte kunnen bacteriën er niet groeien. Gekristalliseerd? Warm de pot zachtjes op au bain-marie.
Rijst
Witte rijst bederft in theorie niet. Bewaar hem koel, droog en goed afgesloten. Enkel zilvervliesrijst vormt een uitzondering: door de vetten in de zemelen kan die na zo’n 6 maanden ranzig worden.
Sterke drank
Whisky, wodka, rum… blijven altijd goed. Alleen kan de smaak na lange tijd licht veranderen, maar drinken kan altijd veilig.
Zout
Zout bederft nooit, zolang je het koel en droog bewaart. Ongedierte moet het gelukkig ook niet.
Gedroogde bonen
Onmisbaar in chili, soep of taco’s en jarenlang houdbaar. Ideaal om altijd in huis te hebben.
Voedsel in blik en glas
In ongeopende, gave verpakkingen blijven producten minstens tot de houdbaarheidsdatum goed, vaak zelfs langer. Let op: blikken die bol staan of lekken, gooi je meteen weg.
Azijn
Azijn is één van de oudste bewaarmiddelen ter wereld en blijft bijna onbeperkt goed.